sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Epäitsekästä elämää internetissä

Olen ihaillen seurannut, miten erilaiset ihmiset ovat ottaneet internetin hienosti haltuunsa ja käyttävät sitä luontevana osana omaa elämäänsä. Opiskelu, työ, harrastukset ja unelmat kutovat monipuolisen verkon, jossa internetin eri välineitä käytetään hyväksi.

Samalla olen oppinut inhoamaan sosiaalinen media -sanaa. Tuntuu että sillä yritetään karsinoida tietyntyyppinen toiminta internetissä omaan, ehkä vähän ala-arvostettuun luokitukseen. Sitä ala-arvostetumpaan, mitä huonompi tietämys henkilöllä on netin mahdollisuuksista. Vastaväitteenä esitetään usein, että luonnollinen kanssakäyminen näivettyy tai henkilö vieraantuu "oikeasta elämästä", jos hän viettää aikaa sosiaalisen median parissa.

Osalla ihmisistä netti muodostaa yhden osan monipuolista ja aktiivista elämää. Tässä internet tarjoaa välineen, median, ajatusten ja yhdessäolon jakamiseen. Toisaalta se voi tarjota toisille tasapuolista mahdollisuutta osallistua aktiiviseen elämään muiden kanssa. Henkilö, jolla voi olla jokin ruumiillinen tai henkinen este toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa, tai jonka asuinpaikkakunta vaikeuttaa esim. tietyn harrastuksen toteuttamista, voi löytää internentin kautta mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua tasavertaisesti. Tekeekö internetin käyttö tästä yhdessäolon mahdollisuudesta muka muita huonomman?

Aikoinaan oppinut ihminen oli suuresti arvostettu, koska mahdollisuus opiskella tarjoutui vain harvoille. Tieto oli myös arvokasta, sitä ei jaettu suurille ihmisryhmille. Ihmisen arvostus perustui tietoon, ja itsekkäänä olentona osa myös piti tiedon mustasukkaisesti itsellään nostaakseen oma arvostustaan. Tietoa annettiin pieninä annoksina ja sillä taattiin joko oma taloudellinen asema tai sosiaalinen arvostus.

Internet on väittämättä mullistanut tiedon maailman. Mielipiteet, faktat ja fiktiot leviävät ympäri maapallon nopeammin kuin koskaan. On ollut hienoa huomata miten internetissä on paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita jakamaan omaa osaamistaan - jopa täysin veloituksetta. Esimerkiksi YouTube, joka suurelle yleisölle tuntuu olevan vain sekoitus hauskoja kotivideoita ja jukeboxia, on täynnä erilaisia visuaalisia käyttöohjeita, opetusvideoita ja oikeasti arvokasta kuvallista viestintää.

Ongelmaksi on muodostunut se, että internet on valtavan laaja ja ihmisten on vaikea löytää etsimäänsä. Tässä avuksi tulevat ne ihmiset, jotka eivät välttämättä itse tuota sisältöä, mutta jotka osaavat poimia helmet tarjonnasta ja jakavat sitä eteenpäin. Itse en ehdi seuraamaan esim. markkinoinnin uutisointia niin paljon kuin ehkä pitäisi, mutta seuraamalla esimerkiksi Twitterissä näitä "seulojia", olen saanut paljon arvokasta ja rahanarvoista tietoa, josta oikeasti on hyötyä sekä työelämässä että harrastuksissani. Hatunnostoni sekä sisällöntuottajille että seulojille, elämäni on paljon rikkaampaa teidän ja internetin ansiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti