Itsenäisyyspäivän lähestyessä suomalaisuus ja suomalainen
kulttuuri saavat mediassa reilusti tilaa. Etenkin nyt vuonna 2015 jolloin
Suomeen on saapunut normaalia enemmän pakolaisia, joiden vieraat tavat
pelottavat ja saavat suomalaiset puolustamaan ”meidän kulttuuriamme”. Huomioni
kiinnittyi syksyllä suomalaisten paheksuviin ja jopa vihamielisiin
kannanottoihin turvapaikanhakijoiden kritisoitua heille tarjottua ruokaa.
Kovimmissa kommentoinneissa turvapaikanhakijoiden muistutettiin olevan
kutsumattomia vieraita, joiden pitäisi olla ainoastaan kiitollisia heille
tarjotusta ruuasta.
**
Ajatellaan jos tilanne Suomessa muuttuisi radikaalisti,
maamme joutuisi keskelle sotatoimia ja terroria. Tavalliset ihmiset
päättäisivät poistua maasta turvallisemmille alueille, osalla mukanaan pienet
lapset. Matka olisi turvaton, epävarma ja pitkä, osa meistä saattaisi menehtyä
matkalla. Olisimme kuulleet että Pohjois-Afrikassa voisi olla turvallista -
ehkä. Epämääräisiä reittejä pitkin vaeltaisimme lävitse Euroopan ja saapuisimme
kuivaan, kuumaan ja vieraaseen kulttuuriin. Paikallinen väestö olisi osin
utelias, osin pelokas, tarjoten meille apuaan humanitäärisin perustein.
Määrämme olisi suuri ja saapumisemme jokseenkin yllätys. Maa johon saapuisimme,
pyrkisi järjestämään meille väliaikaisia sijoituspaikkoja, ehkä telttamajoitus
tai nykysuomalaiselle hyvinkin vaatimaton rakennus saisi kelvata aluksi.
Matkasta väsyneenä kaipaisimme jotakin tuttua ja
turvallista, edes kupillista kahvia, mutta kaikkialla tarjottaisiin vain
minttuteetä. Peruna ja riisi korvattaisiin cuscusilla ja liharuokana
tarjoiltaisiin vahvasti maustettuja lampaanlihapatoja. Omenoiden sijasta
pöytään kannettaisiin oliiveja, taateleita, viinirypäleitä ja manteleita.
Tummasta ruisleivästä voisimme vain unelmoida, perinteiset ruokamausteet ja yrtit
korvaantuisivat muskotilla, aniksella, roomankuminalla, korianterilla ja
mintulla. Tuttuja toki Suomesta mutta niiden käyttö ruoanlaitossa olisi
hyvinkin erilaista.
Turhautuneina pitkästä matkasta ja epävarmasta tilanteesta
Suomi-poika varmasti vaatisi ”oikeata ruokaa” pöytään, vaimon vieressä
muistellessa silmä kosteana kotimaan tuttuja ruokia. Kahden ruokakulttuurin
törmääminen vaatisi venymistä ja hyvää uskoa molemmilta osapuolilta.
**
Suomalainen ruokakulttuuri perustuu sekä perinteisiin että uusiin
maailmalta saapuneisiin ruokiin, se elää ajassa ja muuttuu koko ajan. Yksi
suosituimpia ruokia Suomessa on pizza, ruoka joka saapui Suomeen yksittäisten
pizzerioiden myötä 1960 ja 1970 -luvuilla. Suomalainen pizza ei ole kopio
italialaisesta pizzasta, se on muokkautunut vuosikymmenten varrella ja päätynyt
kymmenen syödyimmän ruoan listalle. Pastakaan ei ole perinteistä suomalaista
ruokaa, se alkoi uhata perunan valta-asemaa vahvasti vasta 1900-luvun
loppupuolella, ja makaronilaatikko on edelleen yksi suomalaisen kotiruoan
klassikoista. Myös kebab-ruoat ovat
tulleet osaksi ruokakulttuuriamme maahanmuuttajien myötä, tarjoten
suomalaisille uusia makuelämyksiä ja monelle maahanmuuttajalle elannon.
Kun nämä ”tulokasruoat” valmistetaan pääosin Suomessa kasvatetuista
ja viljellyistä raaka-aineista, Suomessa asuvien ihmisten tekeminä ja
nauttimina, ruoka on mielestäni kotimaista. Me emme voi sulkea
ruokakulttuuriamme pysyvästi, olemme osa suurta maailmanlaajuista keittiötä
johon jokainen tulija antaa oman mausteensa. Odotan mielenkiinnolla että nyt
Suomeen saapuneista maahanmuuttajista tulee ajan ja viimeistään uusien sukupolvien myötä ”meitä
suomalaisia” ja heidän ruokakulttuurinsa monipuolistaa ja muokkaa suomalaista
ruokakulttuuria omalta osaltaan. Käykäämme yhteiseen pöytään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti