lauantai 24. syyskuuta 2011

Sosiaalisen median kuninkaat - opintomatkalla Lontoossa

Ad:tech London 2011 -messut järjestettiin Lontoon Kensingtonissa Olympia-hallissa 21.-22.9. Osallistuin messuille ja niiden yhteydessä järjestetylle konferenssille nyt ensi kertaa. Ensimmäiset ad:tech -messut järjestettiin jo vuonna 1998, Lontoossa ensi kertaa vuonna 2005. Tänä vuonna messut järjestetään ympäri maailman 10 kertaa yhteensä seitsemässä eri maassa.


Messuilla keskitytään erityisesti interaktiiviseen markkinointiin ja mainontaan, aihe-alueina sosiaalinen media, hakukone-, sähköposti- ja matkapuhelinmarkkinointi, online televisio sekä e-markkinointi. Konferenssissa puhujia oli niin monikansallisista yrityksistä, mainostoimistoista, tutkimuslaitoksista kuin eri medioistakin. Koska keskityin lähinnä Audience & Markets -osioon, näin case-esityksiä niin Niken, Philipsin, Walt Disneyn kuin Fiat Autonkin viime aikojen kampanjoinneista.

Puheenvuoron saivat myös Microsoft,  Mozzilla ja Facebook. Viimeksi mainittu esitys pidettiin vain muutamaa minuuttia ennen kuin Facebook julkisti toisella puolella maapalloa uuden Timeline -toiminnon tuloa palveluunsa. Media & Platforms -osiossa esiintyivät myös mm. Youtube, Google, Symantec, Amazon Web Services ja Navteq. Joskus harmitti että ei voinut olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Vastasiko konferenssi sitten niitä tavoitteita joita osallistumiselleni asetin? Tunsin saaneeni parissa päivässä sellaisen aivomyrskyn, jolla on vaikutusta pitkäksi aikaa. Yksi hienompia kiteytyksiä esitettiin EuroRSCG Lontoon toimitusjohtajan Russ Lidstonen esityksessä. Russ kertoi että voidaksesi menestyä nykypäivän markkinoinnissa, brandisi ei pitäisi enää olla substantiivi (ts. passiivinen nimisana) vaan verbi. Esityksien aikana ymmärsin että brandi pitää johdattaa kuluttajat toimimaan yhdessä yrityksen kanssa. Tyrkyttävän markkinoinnin aika on ohitse ja kuluttajat haastavat brandit mukaansa sosiaaliseen mediaan. Ne jopa omivat brandit itselleen ja käsittelevät niitä niin hyvässä kuin pahassa - välittämättä siitä onko yritys mukana vai ei.

Jo ennen vanhaan sanottiin että "asiakas on aina oikeassa" ja "kuluttaja on kuningas", tilanne ei ole periaatteessa muuttunut miksikään, mutta nyt sosiaalinen verkostuminen kasvaa joukkovoimaksi, jossa tärkein asiakkaasi ei ole se, joka ostaa eniten, vaan se, jolla on kovin ääni - paras verkosto ja eniten kuulijoita.  Tämän viimeisen faktan esitti tj Luca Benini Buddy Mediasta. Tämä muutos on tosiasia, pelottava mutta tärkeä jokaisen markkinoijan herätä huomaamaan.

Myös älypuhelinten antamat tekniset mahdollisuudet markkinoinnin ja viestinnän välineinä kehittyvät valtavasti. Esityksissä oli monipuolisesti tilastotietoa älypuhelinten käytöstä erityisesti Englannissa, mutta myös muissa maissa. Itse messuilla pääpaino näytti olevan juuri älypuhelimille tehdyissä sovelluksissa ja useat messuosastot esittelivät mitä innovatiisimpia palveluita, joita kuluttajat tulevat tulevaisuudessa käyttämään yhä laajemmin. Tätä informaation ja markkinoinnin mediaa ei ole syytä aliarvioida.

Teknisessä mielessä mielenkiintoisin oli Microsoftin markkinonti & online -divisioonan toimitusjohtajan Andy Hartin esitys siitä miten Xbox yhdistää television, netin, ohjelmistot ja sovellukset yhdeksi välineeksi, joka palvelee kuluttajaa saumattomasti. Tällaista tekniikan kehitystä olen odottanut jo kauan, ensimmäiset tekniset ratkaisut ovat jo myynnissä mutta odotan vielä hiukan ennenkuin ostan oman "ihmelaatikon" olohuoneen nurkkaan. Olo on kuin 1960-luvulla, kun televisio tuli lapsuudenkotiini. Vaikutuin etenkin Xbox Live -videosta, jossa katsoja puheen avulla ohjaa laitteistoa ilman kaukosäädintä.

Sellaisen laitteen  minäkin tahdon - etenkin kun juuri tänään sain lapseni totaalisen naurukohtauksen partaalle, kun epätoivoisesti yritin käynnistää televisio-ohjelmaa huomaamatta että erillinen digiboxi ei ollut edes päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti